Loading

wait a moment

Skador inom motorsporten

Att utöva motorsport är alltid en risk för livet, det vet alla. Trots det är adrenalinet och känslan av att fara fram betydligt större än rädslan för att något ska hända. Det har hänt en del allvarliga skador i samband med motorsport genom tiderna, även om förbunden arbetar febrilt med att få ned skadeantalet till så lågt som möjligt.

Dödsfall

Inom Formel 1 har det förekommit flera dödsfall. Bland annat avled svenske Ronnie Peterson 1978 i Milano efter ett F1-lopp. Han kraschade och avled senare av skadorna. Den italienske föraren Riccardo Patrese anklagades för vårdslöshet och blev avstängd i efterföljande lopp.

Andra förare som dött i bil lopp är Lotus Jochen Lindt, rallyföraren Morgan Olsson och racerföraren Ayrton Senna.

Skadefall

Skadorna som drabbar motorsportens utövare är fler än dödsfallen och de förekommer både inom båtracing, motorcykel och snöskoter. Det senaste kända fallet var när en rallyförare och hans kartläsare voltade och kraschade under en deltävling i Linköping inför Sweden Rally. De båda blev allvarligt skadade men överlevde tack och lov. Volter och att man tappar kontroll över fordonet är vanligt under motorsporter men även prejningar av andra förare förekommer mycket ofta.

 

xmas-lite