Loading

wait a moment

Börja köra motocross

Motorsport utövas över hela världen och är en av de allra största sporterna som finns. De som är intresserade av att börja med någon form av motorsport, och gillar motorcyklar, kan gärna börja köra motocross. Var dock medveten om att motorsport är kostsam och tidskrävande att syssla med. För att kunna utöva sin sport på hög nivå behöver en förare få sponsorer. Givetvis gäller samma villkor för de som utövar motocross, men att börja utöva sporten behöver inte vara så kostnadskrävande. Skär ner kostnaden genom att köpa begagnat (gäller dock inte hjälmen). Detta gör att de flesta som vill kan börja köra.

Motocross kommer ursprungligen från Storbritannien. Fordonet är en motorcykel som anpassats för terrängkörning. Tävlande i motocross kör på banor med kuperad terräng där underlaget är sand, jord eller grus. Motocross kan lätt förväxlas med enduro men det finns stora skillnader mellan grenarna. Motocross körs i flera varv på en preparerad bana medan enduro körs utan bana, i etapper, och ute i skogen. Motocross har blivit en av de absolut populäraste mc-sporterna i Sverige och har flera tusen utövare.

För att köra motocross behöver du skaffa en crossmotorcykel och specialutrustning. Utrustningen består i första hand av crosstövlar, crossbyxor, en hjälm samt ett ryggskydd. Ett kännemärke för crossförare (och även enduroförare) är coola dekaler som utformats särskilt för crossporter. En av de främsta tillverkarna av dekalkit för crossförare är företaget HG Stickers som tillverkar sina kvalitetsdekaler i Sverige. Grafiken, som är av hög kvalitet, tillverkas av de bästa materialen med en teknik som gör dem mycket hållbara. Några förare som kör med HG Stickers på sina crosscyklar är Ryan Dungey och Marvin Musquin,

För att kunna tävla behöver man, precis som i de flesta andra motorsporterna, en förarlicens. För att kunna få en licens måste föraren vara minst tolv år gammal. För yngre förare finns dock en speciallicens, Guldhjälmslicensen, som gör att de kan tävla i knattetävlingar. Licensen är baserad på att föraren kan hantera sin crosscykel och har kunskap om hur man kör på ett säkert sätt. Enklast är att gå med i en crossklubb som är ansluten till SVEMO. Här får de yngre förarna sin Guldhjälmsutbildning och de över tolv år får köra upp för sin licens.

Innan du börjar köra motocross behöver du fundera på hur du vill börja. Ett bra tips är att börja motionsköra hemma innan du börjar köra på bana. Fördelen är att du i lugn och ro kan lära känna din crosscykel och veta var gränserna går för att kunna hålla kontroll över ditt fordon. Kom ihåg att motocross inte bara handlar om att köra sin cross. Det är spännande och häftigt att köra men sporten kräver tid och en hel del arbete med vård samt underhåll av din crosscykel.

xmas-lite