Loading

wait a moment

Folkrace – till minnet av de gamla godingarna

Om du vill drömma dig bort till en annan tid och samtidigt ha lite fart och fläkt kan du söka till ett folkrace. Hit kommer man med de gamla trimmade rostiga bilarna som inte har lång tid kvar. Där kör man som galningar tills bäste man vinner och som grädde på moset får man sedan köpa bilarna för en mycket billig hacka. Vem som helst kan anmäla sig till ett folkrace-lopp förutsatt att man har fyllt 15 år.

Banorna och bilarna

I ett folkrace som är som det heter, ett lopp för folk och fä, körs bilarna på banor av asfalt eller grus. Bilarna är täckta och byggda enligt vissa säkerhetsföreskrifter. De måste också vara typbesiktigade i Sverige. Detta är roliga lopp då bilarna av gammal tradition är av de äldre skrotiga modellerna. Man ville ha ett lopp för bilar som var färdiga för skroten och ge dem en sista omgång i livet innan de gick till tippen. Det var så folkracet uppstod på 80-talet, då de vanliga bilsporterna var för dyra för att utöva eller gå och se på. Det finns ca 130 banor i Sverige och över 450 tävlingar som drar till sig både publik och hängivna förare i alla åldrar.

Bilarna får inte överstiga 80 km/h men banorna måste ändå vara konstruerade för att komma upp i ännu högre hastigheter. 80 km/h är det få som vill nöja sig med och ofta ser man bilarna ryka då hastigheterna gärna överskrids. Om du någonsin har hört uttrycket “folkracedöden”, så vet du att det handlar om att bilarna kör sin sista sväng innan de går i graven.

Tävlingar

De två stora tävlingarna som går av stapeln varje år är Folkracefestivalen i Motala och Semesterracet intill Vimmerby. Men det finns givetvis massor av andra tävlingar också.

xmas-lite