Loading

wait a moment

Vart tog de svenska rallyförarna vägen?

 

Tro det eller ej, men Sverige var en riktig rallynation ända från 50-talet och framåt 40 år i tiden. Men sedan tog det stopp. Hur kommer det sig?

Under hela 40 år spottade Sverige fram framgångsrika förare som även gjorde succé utomlands. Men i slutet på 80-talet och en bit in på 90-talet började det dala för de svenska förarna. De finska rally-essen gick om och idag är det få svenskar som tagit hem priser både i Svenska Rallyt och på andra platser. Och när det började gå så dåligt för Sverige inom bilsporterna och då främst rally, så sänktes folks entusiasm att följa dem. En anledning var att svenska SAAB som hade stått för en stor del av bilutvecklingen lades ned. Det blev alltså svårt att hitta vettiga bilar att köra och sponsorerna i Sverige är inte lika många som utomlands. Bilsport är dyrt att hålla på med och det är ofta att talanger måste avsluta sin karriär för att de helt enkelt inte har råd eller får chansen att visa vad de går för.

Sveriges första världsmästare i rally hette Björn Waldegård och andra fyra stora stjärnor hette Erik Carlsson, Stig Blomqvist och Ewy Rosqvist.

xmas-lite