Loading

wait a moment

Våga utmana på havet

 

Om du vill undvika asfalt och istället ge dig ut på havet i en hejdundrande fart, kan motorbåtssport vara något. De vanligaste formerna är offshore, rundbana och OCR. OCR är en blandning av de båda andra grenarna offshore och rundbana. Vi ska förklarar närmare vad de står för.

Offshore

Är det offshore du är sugen på så innebär det som du kanske redan vet att båtarna går längre ut på havet. Ofta körs flera klasser samtidigt vilket gör det lite knepigt för åskådarna att hålla reda på båtarna. Offshore är heller inte den tävling och gren som drar till sig mest publik då det är svårt att se båtarna när de är så långt ut. Banan kan sträcka sig mellan två platser och är alltså ett långlopp med racerbåt. Roslagsloppet är en känd svensk tävling. Man har rätt att börja i lätta klasser från det man är 15 år i Sverige men det är lite svårt att hitta en större grupp eftersom sommarsäsongen är så pass kort i Norden.

Rundbana

Denna gren är lite roligare att betrakta och kan även köras med vattenskotrar. Här åker båtarna längre in vid land och ska ta sig förbi en del hinder på banorna i form av kobbar, öar och utsatta märken i vattnet. Rundbana finns även för bilar och motorcykelsporter och är då en vanlig oval bana. I motorbåtssporten är banorna inte lika symmetriska utan det körs lite i sick-sack också.

Katamaranerna och Thundercat

Man kan även köra båtracing med större eller mindre katamaranbåtar. Katamaraner kan även användas som segelbåtar och de går i regel fortare än vanliga båtar som används i racing eller segling. Katamaraner har två skrov, vilket utmärker dem. I Thundercat som är en båtracinggren, används sydafrikanska katamaraner som är en liten modell. Inom de olika båtracingloppen kan olika båtar användas och det förekommer katamaraner i både Vaxholmsloppet och Roslagsloppet. Annars så är den mest kända tävlingen Speedcats summer tour. Thundercat körs i tre grenar: långlopp, rundbana och i vågor. Vågorna gör det hela extra spännande och det går undan alltmer. Man sitter två stycken i en båt under en Thundercat-tävling. En person styr katamaranen och en fungerar bara som viktfördelare. Men den personen är naturligtvis med och har ett finger med i spelet också.

xmas-lite