Loading

wait a moment

Motorsport – ett brett begrepp

När man hör ordet motorsport så tänker man förmodligen mest på bilar. Men motorsport innefattar så mycket mer än bara bilsporter. Det innebär även fartfyllda sporter med båtar, flyg och motorcyklar. På senare tid har även snöskotern gjort sitt intåg i motorsportens värld och en mängd grenar går att utföra som exempelvis skotercross, enduro och backe. Och befinner vi oss på soliga breddgrader eller under sommarmånaderna används istället vattenskoter som har flera grenar som exempelvis aquabike. Det går således att komma upp i höga farter på många motorstyrda fordon idag.

Bilarna

Först ska vi bekanta oss med bilsporten för det är ändå bilarna som är bland de mest använda fordonen inom motorsporten. Här följer några kända bilsportgrenar.

  • Racing
  • Rally
  • Olika typer av cross som crosscart eller rallycross
  • Virtuell bilsport
  • Drifting
  • SSCC, o.s.v.

Den mest kända tävlingen i världen kallas för Formel 1 och är en tävling med formelbilar. Sporten drar massvis med åskådare och det hålls deltävlingar över hela världen. Man säger att F1 är världens dyraste sport. i Sverige är det Svenska Bilsportförbundet som ansvarar för tävlingar och föreningar.

Motorcyklarna

Att utöva motorcykelsporter har blivit den allra populäraste metoden i Sverige. Sporter som speedway, enduro och motocross slår högre än bilsporterna i vårt avlånga land, speciellt sedan svenska förare inte längre är på framkant sedan exempelvis Ronny Petersons tid. Speedway räknas som den mest utövade sporten där ett lag på motorcyklar ska köra ett antal varv på en grus- och lerbana. I Sverige är det SVEMO som ansvarar för de olika grenarna både inom motorcykelsporten och snöskotersporten.

Båtarna

Båtracing är oerhört populärt, speciellt i USA men även Sverige har några lopp. Inom båtsporten finns flera olika typer av banor och båtmodeller som körs. Racerbåtar och katamaraner är två vanliga typer. Grenarna är mest kända som offshore, rundbana och classic.

Motorsport med skoter

Att flyga fram på vattnet med vattenskoter eller köra på isbanor med snöskoter har blivit mycket populärt. Snöskoter och vattenskoter har liknande sportgrenar som exempelvis enduro som även finns som motorcykelsport. Numera har även dragracing med skoter kunnat köras året runt tack vare att man investerat i gräs- och asfaltbanor. Motorsporter körs på många olika typer av banor. Ibland på isbana om man utövar isracing, lerbanor vid motocross och asfalt när man kör enduro.

Den virtuella bilsporten

Sedan internets intåg, har även den virtuella bilsporten blivit uppmärksammad. Den fungerar som träning för riktiga bilförare men det anordnas också stora tävlingar där tävlande gör upp i kampen om vem som är den bäste virtuella föraren. Än så länge är det främst bilsporten som intresserar den virtuella världen, men vi får nog vänta oss att det även kommer att anordnas virtuella båtracinglopp eller skoterlopp i framtiden också. För vissa kanske det låter som en lek men faktum är att virtuell bilsport sker på lika stort allvar och har samma regler som de verkliga sporterna.

xmas-lite