Loading

wait a moment

Alain Prost

Alain Prost är en av tidernas främsta F1-förare. Trots det hamnar han idag ofta i skuggan av sin främste rival, och ibland lagkamrat, Ayrton Senna. På toppen av sin karriär var Prost dock en minst lika skicklig förare som den nu legendariske Senna, om inte till och med bättre.

Det spelar ingen roll om du sysslar med motorsport som Prost eller någon annan typ av sport. För att prestera på topp behöver du träna på olika saker. Alain ägnade sig till exempel åt cykling under delar av sitt liv. Det kan du också göra. Hos tooorch hittar du mängder av tillbehör till din cykel, inte minst säkra cykellås så att cykeln alltid står kvar där du lämnade den sist.

Upptäckte sin talang tidigt i livet

Alain Prost föddes 1955 i närheten av den franska staden Saint-Charmond. Hans intresse för motorsport väcktes när han var 14 år gammal. Det var då han upptäckte det stora nöjet i att köra Gokart. Det dröjde inte lång tid innan han började med olika bilsporter under organiserade former. Hans naturliga talang som förare gjorde att han började klättra snabbt inom juniorankingen. I tidiga tjugoårsåldern vann han först de franska och europeiska mästerskapen i Formula 3 innan han 1980, vid 24 års ålder, blev en del av McLarens Formula 1-lag.

Som förare var Prost känd för sin intelligenta körstil. Han var avslappnad bakom ratten och föredrog att spara på krutet till senare skeden av loppen han deltog i. Hans lugna starter gjorde att hans bromsar och däck var fräscha mot slutet av ett race. Han hade då en stor fördel gentemot mer hetlevrade konkurrenter. Hans körstil gav honom smeknamnet “The Professor”. Han trivdes inte så väl med att kallas just det under sin aktiva karriär men tycker nu att det sammanfattar hans relation till racing väldigt väl.

Så varför står han under Sennas skugga? I mångt och mycket var det rivaliteten mellan Prost och Senna som kommit att definiera den tidigares karriär. Senna uppfattades av många som mer spirituell och passionerad. Att den senare dessutom tragiskt förolyckades under ett lopp 1994 gjorde än mer att eftervärldens fokus fallit på Senna.

xmas-lite