Loading

wait a moment

När bensin blev till el inom motorsporten

Våra bensindrivna fordon har dalat i inköp och sakta men säkert börjat ersättas av eldrivna motorer, även inom motorsporten. Bilar, båtar, cyklar och elmopeder – alla kan de idag drivas av el och gå mer miljövänligt fram på vägarna. Priserna kan givetvis diskuteras men allt eftersom fler och fler väljer att köpa eldrivna fordon, minskar även priserna för dessa.

När elfordonen ökade i popularitet


Det är egentligen inte längesedan som människan började köpa eldrivna bilar, men om vi ska vara riktigt ärliga så har de redan funnits sedan över ett sekel tillbaka i tiden, dock med betydligt längre laddningstid och betydligt kortare körlängd innan man blev tvungen att ladda om. Det var därför få som uppskattade den eldrivna bilen och bensinen tog överhanden. Ingen tänkte dock då på miljön.

Under 2000-talet har vi dock börjat återgå till fenomenet med elbilar – så mycket att till och med motorsporten har fått sin “släng av sleven”, men i positiv bemärkelse självfallet. Numera kan de flesta även köpa en elmoped eller elscooter och slippa tanka bensin – något vi vet tär på miljön.

Elbilar inom motorsporten

Många har varit skeptiska till att byta ut bensindrivna bilar och tunga motorer som spinner som tigrar, och istället ta in tysta elfordon som inte ger samma fart och fläkt för åskådare inom Formel 1 eller andra motorsportstävlingar. Under 2013 valde dock FIA att skapa en ny Formel 1 – Formel E eller ska vi skämtsamt kalla den Formel El? Under 2014 och 2015 drog det igång.

Mycket inom Formel E liknar Formel 1 med likadana chassis och motorer som tillverkas av McLaren. Det som avsevärt skiljer elbilarna från de bensindrivna monstren är ljudet på motorerna som i Formel E endast uppgår till 80 decibel och i formel 1, 130 decibel. Men trots att vissa fans har skruvat på sig utan att vara det minsta förtjusta över att el tagit över bensin till viss del, har även Formel E stött på stora framgångar.

Extreme E


Extreme E är ännu en tävling med stora och starka elbilar som kommer lanseras under 2021. Bilarna kommer vara gjorda för att klara av tuff terräng och kan därför efterliknas lite vid rallybilar som exempelvis har kört i Dakar rallyt. Tävlingen bjuder in till körningar och åskådare på världens mest intressanta platser rent terräng- och naturmässigt, såsom Grönland, Himalaya och Sahara-öknen.

Många fans är som sagt inte överförtjusta i en tävling med elbilar på is och på tuff mark, men å andra sidan är Extreme E:s bilar gjorda för att köra ännu fortare än sina bensindrivna kusiner. Så det kan inte vara farten det beror på. Istället är det ljudet från motorerna som sporrar besökare och med tystare motorer är man rädd för att det blir en mindre flopp.

xmas-lite