Loading

wait a moment

Motorsport på film

Det finns inte mycket som slår att få se ett fartfyllt Formel 1 lopp på plats eller följa tävlingarna från tv-soffan, men som tur är finns det gott om riktigt bra filmer som handlar om motorsport för den som vill se mer. Nedan följer en lista på adrenalinpumpande filmer att njuta av i höst och vinter.

Rush

Den biografiska motorsportfilmen Rush från 2013 handlar om rivaliteten mellan två berömda Formel 1 förare. Chris Hemsworth spelar James Hunt och Daniel Brühl spelar Niki Lauda. Rivaliteten mellan den brittiske och den österrikiske föraren tog sin början 1970 i London och tittaren får följa hur de båda proffsförarna sporrar och hetsar varandra i lopp som får adrenalinet att rusa i taket. Filmen bjuder på bilsport när den är som bäst och de båda förarna kör så det skriker i däcken och spänningen är olidlig när de går in för däckbyte. Den som behöver nya däck inför vintersäsongen kan vända sig till Hjuldepån som erbjuder begagnade däck i riktigt gott skick till ett ännu bättre pris.

Days of Thunder

Den gamla klassikern Days of Thunder från 1990 är en tidlös film där drama, action, motorsport och kärlek förenas. Tom Cruise spelar huvudrollen som racerföraren Cole Trickle som kör i den berömda NASCAR-serien. Cole blir dock skadad i en olycka som får honom att ifrågasätta om han verkligen vågar fortsätta med bilsport. När ersättaren får möjlighet att ta över under hans frånvaro inser han att han måste bevisa både för sig själv, fansen och sponsorerna att han fortfarande platsar i teamet. På sjukhuset träffar han Dr. Claire Lewicki, som spelas av Nicole Kidman, och blir förälskad. Efter filmen blev de båda skådespelarna tillsammans och gifte sig. Tom Cruise gör en av sina i särklass bästa roller i denna film.

Need for Speed

Det finns en hel del motorsportfilmer som bygger på tv-spel och förhållandet kan naturligtvis också vara det omvända. Need for Speed är en amerikansk actionrulle från 2014 som bygger på de berömda tv-spelen från Electronic Arts med samma namn. Man måste inte ha spelat spelen för att uppskatta filmen, men för alla som har suttit fastklistrade vid tv eller dator får filmen ännu en dimension. Handlingen kretsar kring den före detta racerföraren Tobey Marshall som spelas a Aaron Paul. På dagtid äger han sin pappas gamla garage och sysslar med att renovera och uppgradera bilar. På kvällar och nätter deltar han och hans vänner i illegal streetracing för att få ihop tillräckligt med pengar för att gå runt. Ett av loppen går inte som planerat och Tobey fängslas för inblandning i vännens död. Han spenderar två år bakom lås och bom och när han kommer ut är han fast besluten att hämnas och sätta dit den skyldige.

xmas-lite