Loading

wait a moment

Folkracing som familjenöje

Motorsport är en aktivitet som ofta kopplas ihop med manliga normer och intressen, men sällan blivit något att betrakta som en sport man kan titta på och glädjas över som familj. Detta är dock långt ifrån sanningen då motorsport ofta är väldigt familjeanpassad för att du ska kunna få ut allt som behövs för en rofylld dag med familjen ute på motorbanan. Vi listar nedan ett antal evenemang som årligen hålls på olika platser i världen och som passar utmärkt att gå på med hela familjen. På hemsidan aktuellmotorsport.se kan man hitta hela årets motorsportevenemang filtrerat efter antingen Sverige eller någon annan stans i världen.

Folkracing – den skandinaviska motorsporten


Folkracing är en av Skandinaviens mest traditionella bilsport som lockar publik år efter år och gör sig påmind på allmänna vägar när de kommer dragna på bärgningsbilar runtom i landet till olika tävlingar. Jag kan själva minnas första gången jag som barn kom till ett fullsatt folkracing-evenemang. Där fanns allt för barn att roa sig med, såsom popcorn, läsk och glass, liksom de klassiska heliumfyllda ballongerna med tryck som barnen kan inhalera för att låta som smurfarna! Traditionellt använder man ofta vanliga gamla bilar av märken som Volvo, Saab och Volkswagen och folkrace-sporten skapades med avsikt att vara en billig sportgren för de som tävlar. 1981 arrangerades de första tävlingarna i folkrace som blev en dundersuccé, och sedan dess har tävlingarna hållits varje år. Ungefär 450 folkrace-tävlingar genomförs varje år på 130 banor runtom i vårt avlånga land.

Folkrace-festivalen i Motala

Den årliga folkrace-festivalen i Motala är höjdpunkten varje år för varje folkrace-intresserad och är utan tvekan det tillfälle som ger mest värde för familjer och barn. Där får barn tillfälle att leka med varandra och samtidigt snegla på de snabba folkrace-bilarna som sveper förbi på tävlingsbanorna. Ofta arrangeras minitävlingar i andra format såsom med radiostyrda bilar som sysselsätter mellan tävlingsmomenten.

Utrustning för att få tävla i folkrace

För att överhuvudtaget få tävla i ett folkrace är säkerheten det viktigaste för de tävlande.

Utrustningen måste vara flamsäkra kläder bestående av overall, hjälm (måste vara godkänd för folkrace), stödkrage för nacken, skyddsluva, handskar, skor. Bilarna måste också vara byggda efter specifika säkerhetsföreskrifter, som bland annat säger att bilarna måste förstärkas med en skyddsbur.

Grundreglerna för folkracing

Dessa grundregler som måste följas för att få köra är följande:

  • Tävlingsbanan ska vara i ett inhägnat område
  • Tävlingsbanan måste vara besiktigad före racet, av en banbesiktningsman
  • Hastigheten får ej överstiga 80 km i timmen
  • Efter avslutad tävling måste alla bilar läggas anbud på till försäljning för precis 8000 kr + 200 per anbud
  • Startavgiften för tävlande får inte överstiga 200 kr för juniorer och 300 kr för seniorer

Åldersklasser i folkracing

  • Det finns tre klasser av folkrace: 1 Juniorklass som är från 15 år upp till 17 år. Seniorklass från det år man fyller 18 år och 3. Veteranklass. Från det år man fyller 50 får man välja att antingen fortsätta köra i seniorklass som tidigare eller veteranklass. Både herrar och damer får tävla i samtliga klasser.
xmas-lite