Loading

wait a moment

Radiostyrd motorsport

En del menar att radiostyrda bilar hör till barndomen och inte alls kan kategoriseras som en motorsport. Faktum är att det snarare är det motsatta. Radiostyrd motorsport ökar i popularitet och utövas av såväl ung som gammal. Den radiostyrda bilsporten är en snabbt växande gren som är lämplig för nästintill alla åldrar och oavsett kön. Låt dig inte luras av formatet. Flertalet av bilarna kan komma upp i hastigheter över 100 km/h på 1,5 sek. Och här är det verkligen detaljerna som räknas. Alltifrån hjulvinkling, fjädring, motor och däck – inställningarna på allt detta kan få förödande konsekvenser när det väl gäller i tävlingsloppet. För det handlar om hundradelar mellan vinnare och förlorare inom den radiostyrda racingen.

Formel 1, Buggy eller Rallycross?

Det som gör radiostyrd sport varierande och roligt är att det finns en mängd olika lopp att köra och tävla i. Allt från F1 race till rallycross och buggy race. Både storlek, vikt och hastighet kan variera på bilarna som används i respektive olika race. Som sagt – låt dig inte luras av formatet. För det är precis acceleration, vägfäste och däckbyte som diskuteras i depåstoppen precis som i ett riktigt F1 lopp där radioförarna bränner iväg på nytt gummi! Idag finns det radiosportbilsförare som åker runt hela världen på olika tävlingar. En av de som drömmer om detta är Axel och han övar 7 timmar i veckan för att få drömmen att gå i uppfyllelse. Någon åldergräns för radiostyrd motorsport finns inte. Tänk dock på att det kräver en hel del motorik att hålla dessa bilar på banan. En lämplig startålder bör därför ligga mellan 7-8 års ålder.

SM-deltävling i Radiostyrd bilsport

Nästa år kommer en SM-deltävling i radiostyrd bilsport att hållas på Gotland, Visby vilket självklart glädjer de 15 tävlande radiobilsförarna på Gotland. Detta är ett fantastisk tillfälle att uppleva Gotland samt få det stora nöjet att tävla mot andra radiostyrda entusiaster! Ta båten från Nynäshamn och delta. Pendeltåget avgår från Centralstationen och planera även in litebowling i Stockholm, oavsett om du vinner eller inte!

Vad kostar radiostyrda tävlingsbilar?

Köper man en helt ny radiostyrd tävlingsbil för proffesionellt bruk, ligger de runt ca: 20.000 kr och uppåt. Rätt dyrt på proffsnivå att köpa nytt. Men köp inte heller en för billig modell. Skall du verkligen förstå tjusningen med radiostyrd motorsport behöver du ha en riktigt bra bil. Begagnade tävlingsbilar kan du hitta för under 10.000 kr. Tävlingsbilarna behöver ofta underhållas, lagas och repareras för optimalt tävlingsskick. Du kommer att spendera en hel del tid med att mecka, laga och ställa iordning din radiostyrda tävlingsbil oavsett om den är ny- eller begagnad. Men för många är detta en stor del av tjusningen med radiostyrda tävlingsbilar!

xmas-lite