Loading

wait a moment

Enduro – Kräver uthållighet!

Enduro är en utmaning för mc-förare då de kör med sina motorcyklar på banors som ligger i svår terräng i skog och mark. Sporten kräver uthållighet, som namnet enduro också betyder, ordet kommer från den italienska och spanska formen av det engelskans endurance. Motorsporten går att köras året runt, då det även finns enduro för snöskoter.

Sporten

I Sverige finns det utövare allt från en vanlig motionsåkare till elitförare. Den tävling som de flesta förknippar enduro med är den mest kända i landet är Novemberkåsan. Kåsan körs på olika platser i Sverige och genomförs varje år.

Det går att börja redan som 12-åring att köra enduro och delta i speciella Guldhjälmstävlingar, så länge de har en Guldhjälmslicens (licenskurs). 12-åringarna får då tävla med en motorcykel på 85 cc i en typ 2-tävling. När barnet fyllt 13 år räknas de som ungdom och kan köra en mc med 125 cc 2-takt eller en 4-taktshoj på 250 cc i särskilda tävlingar för ungdomar. Som 15-åring är det vuxentävlingar som gäller.

Motorcykeln

De motorcyklar som används för enduro liknar de som körs i motocross, men har vissa skillnader. En hoj för enduro har en fjädring som är mjukare och har ett belysningssystem. I vissa endurotävlingar behövs inte någon belysning, därför plockas systemet bort. Dels för att det blir säkrare, men också för att motorcykel ska få en lägre vikt.

För att skaffa sig en enduromotorcykel kanske föraren behöver ta ett företagslån eller liknande för att kunna finansiera sina tävlingar. Motorcyklarna som används för enduro är på 125 – 650 cc och har en vikt på mellan 100 kilo och upp till 130 kilo när de är torra. Så det gäller för förarna att inte bara vara uthålliga utan också har en stark fysik.

Tävlingsformer

Inom enduro tävlas det i två olika former – Enduro typ 1 och Enduro typ 2. Det finns vissa skillnader mellan formerna och de är:

  • Typ 1 – Är de tävlingar som har pilar och tidkort, samt transportsträckor, tidkontroller och specialsträckor. Dessutom kan det också ingå specialprov som ingår i själva transportsträckan. Utöver att föraren måste vara snabb, måste de agera som mekaniker också under loppen. Exempel på endurotävlingar i denna typ är Novemberkåsan och SM i Enduro.
  • Typ 2 – Det är de tävlingar som inte har några tidkontroller och är varvlopp som körs i ett visst antal varv på en inhägnad bana. Tävlingen sker med en start med minst en förare, kan vara flera som startar samtidigt. Några av de tävlingar som är typ 2 är exempelvis Ränneslättsloppet, Stångeboslaget och Gotland Grand National och dessa tre ingår i en svensk Enduroklassiker. För att klara av en klassiker ska föraren delta i alla tre tävlingarna och har resultat som är godkända och ha kört åtminstone två varv.

Enduro är för de som klarar utmaningen med att vara uthållig och stark!

xmas-lite