Loading

wait a moment

Bilorientering

Bilorientering är en speciell gren inom motorsporten på så sätt att det inte bara gäller att komma först i mål eller åka sträckan på kortast tid. Istället gäller det inom bilorientering att köra en viss sträcka (som i förväg är okänd av föraren och kartläsaren) på en bestämd tid; man får med andra ord varken åka för fort eller för långsamt.

I Sverige organiseras bilorienteringen genom Svenska Bilsportförbundet. Grenen har gemensamma rötter med rallyn, då de båda grenarna ursprungligen kallades landsvägstävling. Så småningom delades dock dessa tävlingar upp i två grenar, där den ena (rallyn) fokuserade på fart, medan bilorientering lade större vikt vid kartläsning.

Hur tävlingarna är utformade i bilorientering kan variera stort, bland annat beroende på nivå. De kan vara allt från någon timme till flera timmar långa, och varje orienteringssträcka (som har transportsträckor däremellan) kan ta allt från någon minut till en timme att köra. Om du ska åka iväg på en tävling i bilorientering, antingen som förare eller som publik, ska du gå in på Kampanjjakt.se innan du bokar hotell till resan. Där hittar du nämligen en Hotels-rabattkod, så att du kan spara lite pengar på din resa. På Hotels kan du ju boka hotell både i Sverige och utlandet, så det spelar ingen roll om du ska på en nationell eller internationell tävling. Vid internationella tävlingar är det Fédération Internationale de l’Automobile som står för organisationen.

xmas-lite