Loading

wait a moment

P-G “The Crazy Swede” Lundmark

Motorcykel i öken

P-G Lundmark är kanske inte så väldigt känd för allmänheten men i vissa kretsar är han oerhört berömd. Till och med en riktig superkändis skulle man kunna säga. Han är mannen som för snart 20 år sedan bestämde sig för att sälja sin älskade Honda XR 600 och helt enkelt lägga hjälmen på hatthyllan för gott. När en köpare ville ha motorcykeln kunde han inte sälja den. Han behöll helt enkelt motorcykeln och började i stället fundera på att köra Dakarrallyt. För de som inte vet det så är Dakarrallyt, eller Paris-Dakar som det tidigare kallades, ett av världens mest krävande lopp. Dakarrallyt är ett årligt terränglopp för bilar, motorcyklar, fyrhjulingar och lastbilar och loppet kördes första gången 1978 mellan Paris och Dakar.

Planerna tar fart

Man som kör en motorcross
P-G började fundera. På den där tiden hade han varken dator eller internet så han skickade helt enkelt ett brev till tävlingsorganisationen och frågade vad det skulle kosta att vara med. Svaret han fick var 500 000 kronor och här hade kanske de flesta gett upp men det gjorde inte ” the Crazy Swede”. Han började i stället fundera på hur han skulle kunna skrapa ihop pengar för att genomföra sin dröm. En bra start om man letar efter en hoj att köra Dakarrallyt med eller begagnade bilar i allmänhet är att kolla här. P-G lyckades skrapa ihop 360 000 kronor och han bestämde sig för att det var tillräckligt. Han skulle köra Dakarrallyt.

Drömmen blev verklighet

År 2000 körde P-G sitt första Dakarrally. Han blev snabbt känd bland alla deltagare eftersom han genomförde loppet helt ensam. Han hade varken supportteam eller mekaniker. Han fick mycket snart smeknamnet “the Crazy Swede” och i Sverige kallades P-G allt från “Ökenkungen” till “Vilden från Fjällbonäs”, Första gången han körde de 1100 milen slutade han som elva av de 210 startande i motorcykelklassen och det måste man säga är en otroligt imponerande bragd.

xmas-lite