Loading

wait a moment

Formel 1 – höjden av motorsport

Formel 1 är på många sätt höjden av motorsport. Inom Formel 1 får man till exempel se de högsta hastigheterna, de dyraste bilarna och de bästa förarna i världen. Det är en prestigefull motorsport vars historia sträcker sig tillbaka till den första halvan av 1900-talet. Det finns flera anledningar till att sporten är så dyr. Bilarna genomgår till exempel omfattande kraschtester, och måste fraktas med flyg till tävlingarna. Dessutom tillkommer självklart kostnaderna för att faktiskt tillverka bilen, och utveckla dess motor och design. En annan anledning till de höga kostnaderna för stallen inom Formel 1 är att man går igenom flera motorer under en säsong – numera maximalt fem motorer – som skrotas efter användning. Man sliter också ut flera uppsättningar däck under ett lopp.

Formel 1 känns lätt igen, även för en icke-insatt, på de ensitsiga, smala bilarna med sina breda, stora hjul. Formel 1-bilarna har helt enkelt konstruerats för att uppnå maximal hastighet och ge föraren så stor kontroll som möjligt över dess manövrering. Under en period av Formel 1:s historia, som nästan kan kallas den mörka perioden, var farten till och med överordnad förarnas säkerhet: man tillverkade bilar i lätta material som gjorde att bilarna flög fram på banan, men som inte erbjöd något skydd vid en kollision. Under 1970-talet var det fler än ett dussin förare som gick bort i samband med en olycka vid ett F1-lopp, bland annat den svenske föraren Ronnie Peterson.

Sedan dess har dock konstruktionen av bilarna utvecklats, och även om Formel 1 är en långt ifrån riskfri sport, är överlevnadsstatistiken för förarna betydligt bättre idag än den var för femtio år sedan.

Formel 1-bilar i all ära, men när det kommer till att köra bil i vardagen tycker nog inte ens den mest fartgalne motorsportsfantasten att de är ett bra alternativ. Då vill man istället ha något mer praktiskt, som är bränslesnålt och lätt att manövrera och parkera – som bästa småbilen, som fungerar i alla lägen! Spana till exempel in Hyundais småbilar, som är så pigga att responsen nästan känns som en Formel 1-bil…

xmas-lite