Loading

wait a moment

Dragracing – för dig som vill göra en rivstart

Gillar du fart och fläkt, spänning i livet och inte minst motorsport? Då kan dragracing vara något för dig. Det kanske låter fjärran för en amatör att ge sig ut och köra i enorma hastigheter på en raksträcka, men faktum är att sporten finns anpassad för de flesta. Till och med barn från åtta år kan prova lyckan i så kallad Jr Dragster. Vad är då dragracing? Kort sagt går det ut på att få upp sitt fordon i en så hög hastighet som möjligt på en relativt kort raksträcka. Det är med andra ord den som accelererar mest som vinner. Det går att tävla med flera olika fordon, till exempel bil, motorcykel men även snöskoter. Den sträcka som körs är antingen 1/4 eller 1/8 engelsk mil vilka motsvarar en sträcka i meter på 402,336 respektive 201.168. Kort sagt kan man säga att dragracing är en riktigt fartfylld sport med mycket action. Läs vidare för att lära dig mer.

Regler i dragracing

Reglerna i dragracing är relativt enkla. Som sagt gäller det att accelerera mest på en given sträcka och komma först i mål. Man tävlar i något som kallas en stege. Det innebär att två, eller i vissa fall fyra, förare möts i ett race. Den som förlorar åker ur tävlingen medan vinnaren fortsätter tävla mot nästa person. När det bara finns en person kvar i tävlingen innebär det att denne har vunnit. Hur pass populär sport är då dragracing? Gillar folk verkligen att titta på två bilar om kör en kort sträcka i full fart? Ja, det verkar onekligen så! När Gasoline street week, en kringresande dragracingtävling, skulle hållas i Karlskoga räknade man med inte mindre än 5000 besökare i publiken och dessutom kring 200 deltagare. Anledningen till att så många tilltalas kan nog vara det snabba tempot och de enkla reglerna. Du behöver helt enkelt inte sätta dig in i en flera hundra sidor lång regelbok för att förstå dig på dragracing, något som många verkar uppskatta. Läs vidare för att ta reda på hur du börjar med denna populära sport.

Börja köra dragracing

Känner du dig sugen på att börja med dragracing efter att ha läst denna text? Då är det första du ska göra att leta upp en förening som är ansluten till Svenska Bilsportförbundet. Dessa föreningar finns över hela landet och är ett krav att vara med i för att syssla med bilsport. En annan fördel med att vara med i en förening är att du kan ta del av andra mer erfarna förares kunskaper. Du behöver naturligtvis också ett fordon. Dragracing kan man tävla i med många olika typer av bilar, men bilen ska naturligtvis vara säkerhetsutrustad. Det finns alla typer av bilar inom dragracing, men en sak har de gemensamt: Den kraftfulla motorn. Det är också den många lägger tid och pengar på mellan tävlingarna. Om du behöver hjälp att finansiera ditt nya intresse kan du alltid ansöka om ett lån. På enklare.se kan du till exempel få ett bra och tryggt lån.

xmas-lite